×

Åland 100 år. Fredens öar – Ålands demilitarisering och säkerhet i Östersjön

Categories
Program Digitalt Samhälle

Tid: Måndag 10 maj, 2021, kl. 15.00-16.30 (svensk tid) kl. 16.00-17.30 (finsk tid)
Plats: Digitalt
Anmälan: Webbinariet är kostnadsfritt men kräver förhandsanmälan. Vänligen anmäl dig här, senast 10 maj, kl. 08 svensk tid.

Åland – självstyre, demilitarisering och en föregångare i hållbarhet

Bland annat dessa ämnen kommer avhandlas i en serie webbinarier som arrangeras för att fira den snart 100 åriga Åland.  Det andra webbinariet i serien har fokus på Ålands demilitarisering och säkerhet på Östersjön.

Åland är ett självstyrande, demilitariserat och neutraliserat landskap i Finland. Självstyret och demilitariseringen har diskuterats fram och tillbaka i 160 år och gör Åland unikt i denna del av världen. På webbinariet kommer Åland och demilitarisering diskuteras utifrån en internationell kontext. Kan världen lära sig något av Åland? Och är demilitarisering relevant i dagens digitalt gränslösa samhälle?

Webbinariet avslutas med en diskussion mellan president Tarja Halonen och Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt om demilitarisering och säkerhet på Östersjön.

Webbinariet arrangeras av Finlandsinstitutet tillsammans med ABF Stockholm, Föreningen Norden Stockholmsavdelningen samt Ålands fredsinstitut och ingår i en serie kallad Ålandsmåndagar. De övriga webbinarierna i serien behandlar Ålands historia och självstyre (3 maj) samt Åland som föregångare inom hållbarhet (24 maj).

Välkommen!

PROGRAM

SE / FI (vänligen observera tiderna)

15.00 / 16.00 Välkommen & introduktion

Arrangörerna

15.05 / 16.05 Åland, fredens öar

”Betydelsen av Ålands demilitarisering – relevans för framtiden?”

Diskussion: Marie Jacobsson, folkrättsexpert, Utrikesdepartementet, Sverige och Sia Spiliopoulou Åkermark, docent i folkrätt, direktör, Ålands fredsinstitut

15.45 / 16.45 Ålands självstyre och Finlands, Sveriges & Östersjöregionens säkerhet

Diskussion: President Tarja Halonen och tidigare statsminister Carl Bildt

16.15 / 17.15 Publikfrågor